شهر هوشمند و تکنولوژی های آن

شهر هوشمند با طراحی المان های آینده نگرانه و استفاده از فناوری های جدید زندگی اجتماعی انسان ها را تغییر می دهد. شهر هوشمند ، به انگلیسی Smart City، فقط یک مفهوم تخیلی و رویایی برای زندگی در آینده نیست.

در حال حاضر تعدادی از شهرهای بزرگ دنیا از جمله آمستردام هلند، لندن در انگلستان و… از این تکنولوژی بهره مند هستند. توسعه فناوری اینترنت اشیا سبب توسعه روزافزون تعداد شهرهای هوشمند در سراسر دنیا شده است. اما به راستی ” شهر هوشمند” به چه معنیست؟

شهر هوشمند چیست؟

در حالت کلی یک شهر هوشمند، شهری است که در آن از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی (ICT) برای رفع چالش های شهرنشینی استفاده می شود. اما در حقیقت نمی توان یک تعریف واحد جهانی از این اصطلاح ارائه داد.

چرا که انتظار ساکنان یک شهر از هوشمندی شهر متفاوت است. از جمله عوامل تاثیرگذار بر سطح انتظارات افراد می توان به میزان توسعه شهری، تمایل به اصلاح فرایندهای شهری ، منابع و آرزوهای ساکنان آن شهر اشاره کرد.

نمونه ای از شهر هوشمند

بنابراین می توان گفت یک شهر هوشمند در هندوستان مفهوم متفاوتی از شهرهای هوشمند در اروپا دارد. با وجود عدم امکان ارائه یک تعریف واحد برای شهر هوشمند می توان یک هدف مشترک برای همه شهرهای هوشمند متصور شد. زیرساخت های شهری که نیازهای امروز ما را برآورده می کنند و منابع نسل های آینده را به خطر نمی اندازند.

عملکرد شهر هوشمند

بخش اصلی زیرساخت ICT در یک شهر هوشمند، شبکه ای از سنسورها و اشیا است که بر بستر اینترنت به هم متصل می شوند. این تعریف در واقع همان مفهوم اینترنت اشیا است. داده های جمع آوری شده با استفاده از ارتباط بی سیم و رایانش ابری به بستر شبکه منتقل می شوند.

گجت های هوشمند با استفاده از فناوری اینترنت اشیا مبتنی بر رایانش ابری ، داده ها را به صورت آنی دریافت، تجزیه و مدیریت می کنند. به این ترتیب به شهرداری ها، سازمان ها و شهروندان کمک می کنند تا کیفیت زندگی شهرنشینی را بهبود ببخشند.

شهروندان با اتصال تلفن های هوشمند، اتومبیل ها و خانه های خود به اکوسیستم یکپارچه شهر هوشمند از امکانات آن بهره مند می شوند. همچنین کاربران قادر خواهند بود به جای کارت های شناسایی و گواهینامه رانندگی از تلفن همراه هوشمند خود استفاده کنند.

این قابلیت دسترسی شهروندان به خدمات دولتی و شهری را ساده تر می کند. همچنین با اتصال دستگاه های الکترونیکی کاربران به زیرساخت شهر هوشمند ضمن کاهش زمان و هزینه، کیقفیت ارائه خدمات بهبود می یابد.

زیرساخت شهر هوشمند برای سازمان های شهری نیز راهکارهایی ارائه می کند. از جمله این راهکارها می توان به بهبود توزیع انرژی، تسریع در جمع آوری زباله، کاهش ازدحام و ترافیک و در نتیجه بهبود کیفیت هوا را نام برد. برای مثال سطل های زباله هوشمند داده ها را به شرکت های مدیریت پسماند ارسال می کنند. سپس در صورت نیاز خودروهای بارگیری زباله به محل اعزام می شوند.

چرا به شهرهای هوشمند نیاز داریم؟

شهرنشینی یک پدیده در حال رشد است. امروزه 54٪ از جمعیت جهان در شهرها زندگی می کنند . براساس پیش بینی ها این رقم تا سال 2050 به 66٪ خواهد رسید. با توجه به روند رشد جمعیت ، طی سه دهه آینده 2.5 میلیارد نفر دیگر به جمعیت شهرها اضافه خواهد شد.

همگام با رشد سریع جمعیت شهری، پایداری شرایط زیست محیطی ، اجتماعی و اقتصادی در شهرها بسیار ضروری است. در سپتامبر سال 2015 اعضای سازمان ملل متحد (صد و نود و سه کشور) بر روی کلیات طرح توسعه پایدار (SDG) شهری به توافق رسیدند. اما عملی کردن این تصمیمات و توافقات با روند فعلی مدیریت شهری زمان بر خواهد بود.

خبر خوب این است که فناوری شهر هوشمند در تحقق این اهداف بسیار کارامد بوده و روند اجرای توافقات را تسریع می کند. این فناوری کمک می کند تا اهداف توسعه شهری به صورت خودکار و بدون نیاز به نظارت مداوم برای هر شهر تنظیم شوند. کاهش هزینه ها و خطاهای انسانی نیز از مزایای دیگراستفاده از تکنولوژی در راستای توسعه شهری است.

چالش شهر هوشمند

مهمترین چالش شهر هوشمند، حفظ حریم شخصی شهروندان و امنیت داده های به اشتراک گذاشته شده است. با این وجود، لازمه تحقق شهرهای هوشمند به اشتراک گذاشتن داده ها توسط همه نودها است. این داده ها به صورت بلادرنگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر اساس اطلاعات پردازش شده راه حل مناسب ارائه می شود.

اینترنت اشیا در شهر هوشمند

همانطور که اشاره کردیم در یک شهر هوشمند، فناوری اینترنت اشیا با اتصال بی سیم و امن تجهیزات شهری نقش محوری دارد. این فناوری کمک می کند تا عناصر سنتی زندگی شهری نظیر چراغ های راهنمایی به سیستم عامل های هوشمند با قابلیت های پیشرفته مجهز شوند.

زیرساخت شهرهای هوشمند شامل شبکه ای یکپارچه است که به مرکز پردازش اصلی متصل است. مرکز پردازش شهر هوشمند مبتنی بر رایانش ابری بوده و سایر تجهیزات موجود در اکوسیستم به آن متصل می شوند. در این سیستم از انرژی خورشیدی جهت تامین تغذیه نودها و مرکز کنترل استفاده می شود.

مفهوم شهر هوشمند بسیار فراتر از راه حل های ساده مربوط به روشنایی شهری است. به عنوان مثال می توان از LED  های با توان بالا جهت اعلام وضعیت ترافیک و آب و هوا استفاده کرد. همچنین می توان هنگام وقوع آتش سوزی هشدارهای صوتی را به صدا درآورد. نشان دادن جای پارک خالی از طریق اپلیکیشن تلفن همراه به رانندگانی که در همان محدوده هستند از دیگر مزایای این فناوری است.

شکل گیری شهرهای هوشمند

برای ایجاد و رونق شهر هوشمند در کنار آموزش شهروندان و تجهیز زیرساخت های مناسب شهری ، چهار عنصر اساسی دیگر وجود دارد.

  1. فناوری ارتباطی بی سیم فراگیر،
  2. در دسترس بودن حداکثری داده های سازمانی و شهری،
  3. ایجاد زیرساخت های ایمن و قابل اعتماد،
  4. طرح های پشتیبانی مالی و حمایتی.

ارتباط بی سیم در شهر هوشمند

از جمله ملزومات اساسی شهر هوشمند، یک فناوری ارتباط بی سیم قابل اعتماد و یکپارچه است.  در اکثر برنامه های شهرهای هوشمند فناوری شبکه های گسترده توان پایین (LPWAN)  پیشنهاد مناسبی است. این شبکه ها به دلیل یکپارچگی موجب صرفه جویی در هزینه های کلانِ شهری می شود. در این شبکه گسترده از فناوری هایی مانندLTE Cat M ، NB-IoT ،LoRa ، بلوتوث و … استفاده می شود.

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:

راهنمای خرید تجهیزات هوشمند سازی ساختمان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *