همه چیز درباره پروتکل KNX

پروتکل knx یک پروتکل پر کاربرد در ارتباط بین اجزای مختلف سیستم است. امنیت ارتباط و تعداد زیاد نودهای قابل اتصال به شبکه از جمله قابلیت های این پروتکل هستند. یکی کاربردهای KNX ارتباط تجهیزات خانه هوشمند است. با استفاده از این پروتکل می توان عملکرد های مختلف از جمله کنترل روشنایی، سیستم صوتی و تصویری، سیستم امنیتی، مدیریت انرژی و … را کنترل نمود. پروتکلKNX  یک استاندارد جهانی باز است و بیش از 300 تولید کننده مختلف در سراسر جهان محصولاتی با این استاندارد را تولید می کنند.

پروتکل چیست؟

برای درک بهتر مفهوم پروتکل KNX لازم است ابتدا با اصطلاح پروتکل آشنا شوید. پروتکل به معنای زبان ارتباطی بین تجهیزات مختلف است. زبان ارتباطی من و شما فارسی است و با یک شخص انگلیسی زبان، به زبان انگلیسی باید صحبت کنیم.

پروتکل KNX

تجهیزات مختلف موجود در یک شبکه برای عملکرد درست باید زبان هم را بفهمند. اطلاعاتی که بین تجهیزات رد و بدل می شود از این استاندارد تبعیت می کنند. هر استاندارد الگوی مشخصی برای ارسال اطلاعات دارد. به همین دلیل در یک شبکه باید از تجهیزات با پروتکل واحد استفاده کرد.

پروتکل KNX

KNX حاصل دانش و تجربه گسترده ای است که طی 15 سال گذشته و با ترکیب 3 استاندارد ارتباطی قدیمی معرفی شده است. این پروتکل ها عبارتند از:

  • پروتکل BUS اروپایی EIB
  • پروتکل اتوماسیون خانگی اروپا EHS
  • پروتکل اتوماسیون ساختمان BatiBUS

پروتکل KNX ارتباط همه اجزا، دستگاه ها و عملکرد های داخلی یک ساختمان را با اطمینان بالا و از طریق یک زبان مشترک به صورت بلادرنگ برقرار می کند. این پروتکل امکان کنترل از راه دور را نیز برای کاربر فراهم می کند. این پروتکل برای کنترل طیف گسترده ای از تجهیزات هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد که از آن جمله می توان به تجهیزات روشنایی، پرده و کرکره برقی، سیستم های تهویه مطبوع HVAC ، سیستم های امنیتی ، سیستم های مدیریت انرژی، پخش کننده های چندرسانه ای و غیره اشاره کرد.

پروتکل KNX چگونه کار می کند؟

ارتباط بین تجهیزات در این پروتکل به وسیله خط باس KNX برقرار می شود. این خط دو جفت سیم در هم تنیده است که در یک کابل سبز رنگ مجتمع شده اند. این کابل توانایی تحمل ولتاژهایی تا 2500 ولت را نیز دارد. کابل KNX از یک طرف به منبع تغذیه سیستم وصل شده و در ادامه همه ماژول های ساختمان هوشمند از طریق کابل و مطابق با استاندارد جهانی به یکدیگر متصل می شوند. این کابل به صورت همزمان ولتاژ تغذیه و بسته های اطلاعاتی را بین تجهیزات توزیع می کند.

کابل knx

تجهیزات مختلف متصل شده به باس نهایتا از طریق یک دستگاه کنترل مرکزی به اینترنت متصل می شوند. کاربر قادر خواهد بود این تجهیزات را از طریق تاچ پنل هوشمند، تلفن همراه هو.شمند و حتی نرم افزار تحت وب کنترل کند.

اجزا و علکرد اتوماسیون خانگی مبتنی بر KNX

براساس آنچه در کاتالوگ محصولات KNX درج شده است، در حال حاضر بالغ بر 7000 ابزارک مختلف با استاندارد ارتباطی KNX تولید شده است. این ابزارک ها توسط تولیدکنندگان مختلفی به بازار عرضه شده اند. برخی از آن ها عملکردهای مشابه و گروه دیگر عملکردهای کاملا اختصاصی دارند. هدف از بکارگیری اجزای مختلف در خانه هوشمند، انجام عملیات کنترلی مورد نظر کاربر است. در ادامه مثالی از عملکرد این تجهیزات بیان شده است.

انواع مختلف حسگرهای (سنسورها) موجود در شبکه هوشمند مانند سنسور دما، رطوبت و … اطلاعات را از محیط جمع آوری می کنند و آنها را در قالب داده استاندارد روی خط ارتباطی ارسال می کنند.

نحوه ارتباط تجهیزات در پروتکل knx

هدف از جمع آوری اطلاعات محیطی اتخاذ تصمیمات مناسب برای تغییر شرایط محیط است. داده های جمع آوری شده توسط سنسورها به کنترل کننده مرکزی ارسال می شوند. این دستگاه براساس شرایط موجود و حالات مطلوب ثبت شده توسط کاربر، تصمیمات مناسب را اتخاذ می کند. این فرمان های کنترلی برای عملگرهایی نظیر شیرهای برقی، رله ها و … ارسال می شود. عملگرها پس از دریافت فرمان و مطابق با داده های دریافتی، عملیات متناسب را انجام می دهند.

برخی از عملگرها به صورت محلی توسط کاربر قابل کنترل هستند. به عنوان مثال کلید لمسی هوشمند فرمان های کنترلی را به صورت محلی نیز می تواند از کاربر دریافت کند. علاوه بر این فرمان های صادر شده از طریق اپلیکیشن نیز توسط کنترل کننده مرکزی برای عملگرها ارسال می شود.

کنترل کننده مرکزی می تواند یک دستگاه مستقل و یا دستگاهی با چند عملکرد مختلف از جمله تاچ پنل هوشمند باشند.

مزایا و معایب پروتکل KNX

از جمله مزایای خانه هوشمند مبتنی بر پروتکل KNX می توان به امنیت بالای ارتباط، پایداری ارتباط و کیفیت خوب محصولات اشاره کرد. علاوه بر این امکان استفاده همزمان این پروتکل با تجهیزات  Z-wave نیز وجود دارد.

از جمله معایب سیستم های مبتنی بر پروتکل KNX می توان به پیچیدگی زیاد در نصب و راه اندازی تجهیزات اشاره کرد. این تجهیزات صرفا توسط یک متخصص قابل نصب و راه اندازی هستند. حتی ایجاد تغییرات و برنامه ریزی تجهیزات نیز نیاز به حضور یک کارشناس متخصص دارد.

ارتباط تجهیزات در پروتکل KNX به کمک کابل ارتباطی انجام می شود. این موضوع هزینه هوشمند سازی ساختمان شما را افزایش می دهد. علاوه بر این ارتباط بر بستر کابل این پروتکل را برای استفاده در پروژه های در حال استفاده نامناسب می کند. چرا که برای استفاده از این پروتکل نیاز به سیم کشی خواهید داشت. پروژه های در حال ساخت و یا بازسازی گزینه مناسبی برای استفاده از این پروتکل به شمار می روند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *